Ιμάντας Χρονισμού: Κάθε πότε αλλάζει

//

Ο ιμάντας χρονισμού του αυτοκινήτου σου είναι εξαιρετικά σημαντικός για την σωστή λειτουργία του κινητήρα.

Η δουλειά του ιμάντα χρονισμού είναι να εναρμονίσει την περιστροφή του στροφαλοφόρου άξονα και του εκκεντροφόρου άξονα ώστε και οι δύο να συγχρονιστούν σωστά.

Τότε τα έμβολα και οι βαλβίδες του οχήματός σας θα λειτουργούν σωστά.

Ο ιμάντας χρονισμού, ή αλλιώς ο ιμάντας κίνησης του αυτοκινήτου σου πρέπει να ελέγχεται τακτικά από έναν έμπειρο μηχανικό στα προγραμματισμένα service.

Και αυτό γιατί εάν έχει φθαρεί μπορεί να κοπεί και θα βλάψει τον κινητήρα σου με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά με μεγαλύτερο κόστος.

Οι σύγχρονοι ιμάντες είναι κατασκευασμένοι από ισχυρό καουτσούκ που μπορεί να παρατείνουν την διάρκεια ζωής τους.

Όμως, η συνεχόμενη κίνησή του μέσα στον κινητήρα υπο μεγάλη πίεση του προκαλεί φθορές.

Μάθε ποια είναι τα σημάδια εκείνα που πρέπει να σε θορυβήσουν ώστε να τον αντικαταστήσεις άμεσα.

5 Σημάδια ότι ο ιμάντας χρονισμού χρειάζεται αλλαγή

Τα παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων φορούσαν καδένα χρονισμού. Η καδένα αντικαταστάθηκε στα σύγχρονα πλέον αυτοκίνητα από τον ιμάντα χρονισμού.

Ό,τι μοντέλο αυτοκινήτου και να έχεις, παλαιότερο ή νεότερο, με καδένα ή ιμάντα είναι εύκολο να παρατηρήσεις τα σημάδια που υποδηλώνουν οτι είναι ώρα για αλλαγή, όπως:

  • Ο κινητήρας σβήνει.
  • Ακούγεται έντονος θόρυβος από τον κινητήρα.
  • Παρατηρείς διαρροές λαδιού από το μπροστινό μέρος του κινητήρα.
  • Περισσότερος καπνός και αναθυμιάσεις από το κανονικό.
  • Χαλασμένα πιστόνια ή βαλβίδες.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζει ο ιμάντας χρονισμού

Ο ιμάντας χρονισμού είναι ένα από τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου που πρέπει να αντικαθίσταται βάσει προδιαγραφών κατασκευαστή.

Ένα ιμάντας χρειάζεται αλλαγή περίπου κάθε 4 χρόνια ή κάθε 80.000χλμ. . Πάντοτε θα πρέπει να συμβουλεύεσαι το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Η αντικατάσταση του ιμάντα δεν είναι κάτι που μπορείς να αναβάλεις.

Εάν δεν αλλαχθεί στα χιλιόμετρα που πρέπει και έχει φθαρεί, τελικά ο ιμάντας θα σπάσει και μπορεί να προκαλέσει βλάβες του κινητήρα που μπορεί να σου κοστίζουν πολύ ακριβά.

Αλλαγή ιμάντα χρονισμού μόνος μου

Εάν δεν έχεις ιδιαίτερη εμπειρία, η αλλαγή του ιμάντα δεν είναι εύκολη υπόθεση που μπορεί να γίνει DIY.

Καλό θα ήταν να γίνει από έναν επαγγελματία σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο.

Ο μηχανικός πρέπει να εισέλθει στο εσωτερικό του κινητήρα αφαιρώντας διάφορα εξαρτήματα, να λύσει τον ιμάντα χρονισμού και τις τροχαλίες του και να εξετάσει εάν πράγματι χρειάζεται αντικατάσταση.

Πολλές φορές, μπορεί να κριθεί απαραίτητο να αλλαχθούν και άλλα εξαρτήματα μαζί με τον ιμάντα όπως η αντλία νερού.

Αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ είναι να συμβουλεύεσαι πρωτίστως το εγχειρίδιο του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σου και να του κάνεις τα προγραμματισμένα service του.

Επίσης, ο έλεγχος του αυτοκινήτου σου πριν το ταξίδι είναι επίσης απαραίτητος για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων χιλιόμετρα μακριά.

Ιμάντας χρονισμού κόστος

Το κόστος ενός ιμάντα είναι σχετικά μικρό εάν φυσικά οι φθορές δεν έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερες βλάβες του κινητήρα. Στο εξειδικευμένο συνεργείο Car Service Νικολάου στην Νέα Ιωνία Αττικής, παρέχουμε τις υπηρεσίες μας και ποιοτικά ανταλλακτικά στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Επικοινώνησε σήμερα μαζί μας!

Ιμάντας χρονισμού γνήσιος ή ιμιτασιόν

Σίγουρα η επιλογή ενός ιμιτασιόν ιμάντα στοιχίζει λιγότερο. Το καλύτερο είναι να επιλέγεις πάντα γνήσια ανταλλακτικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Σχολιάστε

Κάλεσε σήμερα για να προγραμματίσεις το ραντεβού σου.