9 Θόρυβοι Αυτοκινήτου & Τι σημαίνουν

//

Πότε ήταν η τελευταία φορά δυνάμωσες τη μουσική την ώρα που οδηγούσες γιατί ένας ανεξήγητος θόρυβος δε σε άφηνε να απολαύσεις τη διαδρομή σου; 

Μάλλον την επόμενη φορά θα πρέπει να αλλάξεις τακτική και να δώσεις περισσότερη προσοχή στους «προειδοποιητικούς» θορύβους που προέρχονται από το αυτοκίνητό σου, ώστε να αποφύγεις υψηλά κόστη επισκευών, αλλά και φυσικά τον κίνδυνο ενός τροχαίου ατυχήματος. 

Τα τροχαία ατυχήματα που οφείλονται σε κάποια μηχανική βλάβη ανέρχονται περίπου στο 7%. 

Στο άρθρο αυτό θα βρεις τα διαφορετικά είδη θορύβων που «προδίδουν» κάποια βλάβη ή δυσλειτουργία του αυτοκινήτου σου.

9 Θόρυβοι αυτοκινήτου που πρέπει να προσέξεις

Ας δούμε τους συνηθέστερους θορύβους του αυτοκινήτου που σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσεις, καθώς και με ποιες βλάβες ή δυσλειτουργίες του οχήματος σχετίζονται: 

Περιεχόμενα:

  1. Κροτάλισμα στον τρόχο
  2. Τσίριγμα, τρίξιμο, γρύλισμα γρένων
  3. Κροτάλισμα στο στρίψιμο
  4. Τρίξιμο στην επιτάχυνση
  5. Σκούξιμο – Βουητό
  6. Θόρυβος κάτω από καπό
  7. Τρίξιμο κάτω από καπό (εκκίνηση/επιτάχυνση)
  8. Θόρυβος κινητήρα στο ρελαντί
  9. Κροτάλισμα κινητήρα βενζίνης-diesel

1. Κροτάλισμα στον τροχό

Αν έχεις παρατηρήσει κάποιον ήχο κροταλίσματος σε έναν τροχό ενώ κινείσαι με χαμηλές ταχύτητες και ο ήχος αυτός σταματά με πιο γρήγορη οδήγηση, μπορεί να είναι ένα χαλαρό παξιμάδι στη ζάντα του αυτοκινήτου. 

Αυτό μπορεί να σημαίνει πως όταν άλλαξες ή αντικατέστησες τον τροχό σου τελευταία φορά, δεν έγινε σωστό σφίξιμο.  

2. Τσίριγμα, τρίξιμο ή γρύλισμα φρένων

Σε περίπτωση που ακούς κάποιον ήχο τσιρίγματος, τότε μάλλον τα τακάκια ή τα “παπούτσια” φρένων χρειάζονται αντικατάσταση. 

Αν ακούς κάποιο τρίξιμο ή γρύλισμα, θα πρέπει να ελεγχθούν αμέσως τα φρένα του αυτοκινήτου, καθώς η φθορά τους μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, ώστε το μέταλλο έχει φτάσει να αγγίζει μέταλλο, πράγμα που οδηγεί στη μείωση της αποτελεσματικότητας του φρεναρίσματος. 

3. Κροτάλισμα ή κλικ κατά το στρίψιμο

Αν το όχημά σου διαθέτει κίνηση στους μπροστινούς ή σε όλους τους τροχούς και ακούς έναν ήχο κροταλίσματος κατά το στρίψιμο -ο οποίος σταματά όταν οδηγείς σε ευθεία- τότε η μία ή και οι δύο συνδέσεις σταθερής ταχύτητας στον μπροστινό άξονα πιθανόν χρειάζονται αντικατάσταση.

4. Ρυθμικό τρίξιμο που εντείνεται κατά την επιτάχυνση

Αν τύχει κάποια στιγμή και ακούσεις ένα ρυθμικό τρίξιμο που εντείνεται κατά την επιτάχυνση του αυτοκινήτου και έχοντας κίνηση στους πίσω ή στους τέσσερις τροχούς, τότε μάλλον υπεύθυνοι είναι οι σύνδεσμοι μετάδοσης ροπής που ανήκουν στα στοιχεία του κινητήριου άξονα και βρίσκονται σε ζεύγη.

5. Σκούξιμο, βουητό ή σαν «κελάηδισμα»

Ο ήχος ενός σκουξίματος, βουητού ή ακόμη και κάτι σαν «κελάηδισμα» μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι τα ρουλεμάν του οχήματός σου -δηλαδή τα εξαρτήματα που υποστηρίζουν την περιστροφή ή ταλάντευση στοιχείων των μηχανών- δεν λειτουργούν σωστά.

Ποια όμως ακριβώς;

Αν η κίνηση γίνεται στους μπροστινούς τροχούς και υπάρχει αλλαγή στον ήχο κατά το στρίψιμο στα αριστερά, δεξιά και πάλι πίσω, τότε πιθανόν έχει σχέση με τα ρουλεμάν του μπροστινού τροχού.  

Ένα σταθερό βουητό που αυξάνεται σταδιακά σχετίζεται με τα ρουλεμάν των πίσω τροχών. Αν υπάρχει κίνηση στους πίσω τροχούς και το βουητό γίνεται εντονότερο κατά την επιτάχυνση, μπορεί να υπάρχει κάποια διαρροή υγρού στο διαφορικό.

6. Ρυθμικό χτύπημα κάτω από το καπό

Μερικές φορές, μπορεί ο ανεπιθύμητος θόρυβος αυτοκινήτου να προέρχεται κάτω από το καπό. Στην περίπτωση αυτή, ενδεχομένως υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με βαλβίδες, μπιέλες ή έμβολα και πρέπει να ελεγχθεί. 

7. Τρίξιμο κάτω από το καπό κατά την εκκίνηση ή την επιτάχυνση

Το τρίξιμο κάτω από το καπό όταν ξεκινάς το αυτοκίνητο ή επιταχύνεις, μπορεί να οφείλεται σε φθορά ή χαλάρωση των ιμάντων χρονισμού, που συντονίζουν για παράδειγμα την αντλία υδραυλικού τιμονιού, τον συμπιεστή του κλιματιστικού και τον εναλλάκτη.

8. Θόρυβος κινητήρα στο ρελαντί

Μπορεί να παρατηρήσεις κάποιο θόρυβο του κινητήρα στο ρελαντί. Σε αρκετές περιπτώσεις, η λύση του προβλήματος είναι η αλλαγή λαδιών του αυτοκινήτου, όπως και του φίλτρου λαδιού – μικρό service αυτοκινήτου.

Αν όμως και μετά την αλλαγή τους ο θόρυβος σαν κροτάλισμα του κινητήρα επιμείνει, τότε πρόκειται για βλάβη που θα πρέπει να εξετάσεις. 

Δες επίσης: Αλλαγή λαδιών – Τι να προσέξεις αν το κάνεις μόνος σου

9. Κροτάλισμα κινητήρα βενζίνης/diesel

Όταν ακούς κάποιο κροτάλισμα είτε του κινητήρα βενζίνης είτε, συνηθέστερα, του κινητήρα diesel, πρέπει να γνωρίζεις ότι φταίει το καύσιμο. 

Όσον αφορά στο κροτάλισμα κινητήρα diesel, αρχικά πρέπει να σιγουρευτείς πως το πετρέλαιο που χρησιμοποιείς δεν είναι μικρού αριθμού κετανίων. Το κροτάλισμα λόγω του πετρελαίου με μικρό αριθμό κετανίων, οφείλεται στη μείωση ευκολίας αυτοανάφλεξης στον θάλαμο καύσης.

Η ανάφλεξη πρέπει να γίνεται στο diesel ομοιόμορφα, διαφορετικά προκαλείται ο θόρυβος αυτός. Αν δοκιμάσεις πετρέλαιο μεγάλου αριθμού κετανίων και ο θόρυβος εξακολουθεί να ακούγεται, θα υπάρχει βλάβη που χρειάζεται ειδικό.

Από την άλλη, το κροτάλισμα του κινητήρα βενζίνης αποτελεί λιγότερο συχνό φαινόμενο. Αν άλλαξες πριν λίγο καιρό πρατήριο καυσίμων και από τότε παρατήρησες τον θόρυβο αυτό στο αυτοκίνητό σου, τότε πιθανόν να ευθύνεται η κακής ποιότητας βενζίνη. 

Δες επίσης: 9 πιθανές βλάβες κινητήρα – Αιτίες & Συμπτώματα

Θόρυβοι αυτοκινήτου – Συμπέρασμα

Όποιον θόρυβο αυτοκινήτου από τους παραπάνω κι αν παρατηρήσεις λοιπόν, σίγουρα δεν θα πρέπει αυτή τη φορά να τον αγνοήσεις και να τον προσπεράσεις. 

Ακόμη κι αν έχεις κάνει πρόσφατα το απαραίτητο service αυτοκινήτου, θα πρέπει να κλείσεις άμεσα ραντεβού στο Car Service Νικολάου στη Νέα Ιωνία, όπου το αυτοκίνητό σου θα ελεγχθεί διεξοδικά, θα εντοπιστεί η αιτία του θορύβου και οποιαδήποτε βλάβη θα αποκατασταθεί πλήρως για να οδηγείς πάντα με ασφάλεια και χωρίς άγχος.

Κλείσε σήμερα το ραντεβού σου!

Σχολιάστε

Κάλεσε σήμερα για να προγραμματίσεις το ραντεβού σου.