Χαλασμένα αμορτισέρ συμπτώματα

//

Για την ασφαλή σου μετακίνηση, δεν αρκεί μόνο να ελέγξεις τα φρένα και τα λάστιχα του αυτοκινήτου. Ένα άλλο βασικό εξάρτημα του αυτοκινήτου που εξασφαλίζει την ομαλή και ασφαλή οδήγηση, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του οχήματος και τον ποιοτικό χειρισμό του είναι τα αμορτισέρ.

Τα αμορτισέρ συμβάλλουν στην απορρόφηση και το φρενάρισμα της ταλάντωσης των ελατηρίων, πράγμα που διασφαλίζει την βέλτιστη επαφή του λάστιχου με το δρόμο. 

Προοδευτικά όμως, με τη διάνυση χιλιομέτρων προκαλείται η φθορά τους, χωρίς να είναι εξωτερικά ορατή στην αρχή για να την αντιληφθείς. 

Μπορεί να αρχίσεις να νιώθεια ότι χάνεις τον έλεγχο του οχήματος, ότι οι διαδρομές γίνονται άβολες και ότι γενικότερα υπάρχουν προβλήματα κατά την οδήγηση. 

Μάθε πώς να εντοπίζεις τα «σημάδια» ότι τα αμορτισέρ σου έχουν φθαρεί, και πώς να ελέγχεις την αποτελεσματικότητά τους, πριν επισκεφθείς ένα συνεργείο αυτοκινήτων για τον έλεγχο, την επισκευή ή αντικατάσταση τους.

Στο άρθρο αυτό, θα βρεις ακόμη συμβουλές συντήρησης τους για να διασφαλίσεις ότι θα διαρκέσουν περισσότερο.

8 συμπτώματα σε χαλασμένα αμορτισέρ

Ας δούμε μερικές απλές ενδείξεις που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις το πρόβλημα, παρόλο που μπορεί να μην είναι εξαρχής ορατό.

1. Το αυτοκίνητο αργεί να φρενάρει

Παρόλο που αυτό το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται και σε άλλα προβλήματα του αυτοκινήτου, συχνά ίσως αποτελεί σημάδι κακών εξαρτημάτων αμορτισέρ. 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα αμορτισέρ είναι υπεύθυνα για να κρατούν τα ελαστικά στο έδαφος. Όταν όμως είναι φθαρμένα, δε μπορούν να ελέγξουν σωστά την αναπήδηση των τροχών. Συνεπώς, με το αναποτελεσματικό κράτημά των ελαστικών στο δρόμο, το φρενάρισμα δεν γίνεται σωστά.

2. Δυσανάλογη φθορά ελαστικών

Η ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών μπορεί επίσης να συνδέεται και με άλλα προβλήματα του αυτοκινήτου. Σίγουρα, αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί άμεσα, ώστε να αποφύγεις ζητήματα ασφαλείας -όπως η υδρολίσθηση. 

Αποκλείοντας άλλους λόγους φθοράς, θα πρέπει να προχωρήσεις σε αντικατάσταση των ελαττωματικών αμορτισέρ που ευθύνονται για το πρόβλημα. 

3. Υπερβολικοί κραδασμοί στο τιμόνι

Η οδήγηση σε ανώμαλους δρόμους μπορεί να προκαλέσει δονήσεις στο τιμόνι του οχήματός. Αν όμως αυτό συνεχίζεται και κατά την οδήγηση σε κανονικούς και ομαλούς δρόμους και παρατηρείς έντονους κραδασμούς, τότε θα πρέπει να εξετάσεις την περίπτωση των ελαττωματικών αμορτισέρ.

Όταν κάνεις το τακτικό service αυτοκινήτου, ένα εξειδικευμένο συνεργείο θα ελέγξει όλα τα σημεία και θα σε ενημερώσει ακόμη και για τυχόν φθορά τους.

4. Διαρροή λαδιού αμορτισέρ

Ένα προφανές σημάδι είναι η διαρροή λαδιού. Μπορεί να παρατηρήσεις λάδι στα πλάγια των αμορτισέρ ή κηλίδες λαδιού στο έδαφος. 

Αν έχουν διαρροή είναι ουσιαστικά άχρηστα, αφού αδυνατούν να ελέγξουν τις ταλαντώσεις στο σασί και στο ελατήριο ανάρτησης, επομένως τα προβλήματα χειρισμού του οχήματος είναι έντονα.

Δες επίσης: Ιμάντας Χρονισμού Κάθε Πότε Αλλάζει

5. Κροτάλισμα αμορτισέρ

Τα αμορτισέρ βοηθούν στη μείωση των κραδασμών με τη βοήθεια των δακτυλίων, όπως και στην κίνηση (πάνω-κάτω) της ανάρτησης και του πηνίου. Αν όμως οι δακτύλιοι είναι φθαρμένοι ή χαλασμένοι, δε μπορούν να «απορροφήσουν» τους κραδασμούς. 

Έτσι, μπορεί να ακούς κάποιους ήχους κροταλίσματος κατά την οδήγηση, και ο θόρυβος αυτός να προκαλείται από το μπροστινό ή πίσω αμορτισέρ. 

6. Σπασμένοι δακτύλιοι αμορτισέρ 

Στο άκρο και των δύο πλευρών των αμορτισέρ βρίσκονται οι δακτύλιοι, οι οποίοι λόγω θέσης, εκτίθενται διαρκώς στις σκληρές ατμοσφαιρικές συνθήκες. 

Με τη διάνυση πολλών χιλιομέτρων και την πάροδο του χρόνου, μπορεί να φθαρούν ή να σπάσουν. Οι δακτύλιοι λοιπόν που έχουν φθαρεί, δεν μπορούν να κάνουν σωστή αντισταθμίσουν τους κραδασμούς στην ανάρτηση όπου προσαρμόζονται. 

Αυτό οδηγεί σε έντονο θόρυβο του αυτοκινήτου, ιδίως σε δυσμενείς συνθήκες.

7. Το αυτοκίνητο γέρνει αρκετά μπροστά κατά το φρενάρισμα

Τα κακά ή φθαρμένα αμορτισέρ επιτρέπουν στο υγρό να ρέει μέσα από την τσιμούχα, πράγμα που οδηγεί σε υπερβολική κίνηση του κυλίνδρου. Συνεπώς, το αυτοκίνητο γέρνει αρκετά προς τα εμπρός κατά το φρενάρισμα. 

Ο αναποτελεσματικός έλεγχος της κίνησης του αυτοκινήτου, προκαλεί αυτή τη μεγαλύτερη ταλάντωση του αυτοκινήτου. 

8. Το αυτοκίνητο γέρνει αισθητά προς τα πίσω κατά την εκκίνηση

Με τον ίδιο τρόπο που τα ελαττωματικά αμορτισέρ κάνουν το αυτοκίνητο να γέρνει μπροστά κατά το φρενάρισμα, έτσι και το πίσω μέρος μπορεί να γέρνει αισθητά προς τα πίσω κατά την εκκίνησή του.

Το “καμπούριασμα” του πίσω μέρους του οχήματος, προκαλείται κατά το πάτημα του γκαζιού και πιθανόν να οφείλεται σε προβλήματα του πίσω αμορτισέρ ή στη χαλαρότητά τους. 

Έλεγχος Αμορτισέρ σε 4 Βήματα

Έλεγξε τα με τέσσερις απλούς τρόπους και εξασφάλισε την οδηγική σου ασφάλεια. Πάμε να τους δούμε:

1. Οπτική παρατήρηση

Έλεγξε μόνος/η σου τα αμορτισέρ, παρκάροντας το αυτοκίνητό σου σε επίπεδο έδαφος, κι αφού πάρεις κάποια απόσταση, παρατήρησε το μπροστινό του μέρος. Η δεξιά και η αριστερή πλευρά πρέπει να απέχουν το ίδιο από το έδαφος. 

Σε περίπτωση που η μία πλευρά γέρνει περισσότερο από την άλλη, πιθανότατα χρειάζονται αντικατάσταση.

2. Έλεγχος συχνότητας αναπήδησης αυτοκινήτου

Δοκίμασε την αποτελεσματικότητα των αμορτισέρ, πιέζοντας μία από τις γωνίες του αυτοκινήτου προς τα κάτω, αναπηδώντας το τρεις φορές. 

Αν η αναπήδηση σταματήσει σχεδόν αμέσως, σημαίνει ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αν όμως η αναπήδηση συνεχιστεί για αρκετή ώρα, θα πρέπει να τα αλλάξεις.

3. Τεχνικός έλεγχος αμορτισέρ

Κάποια μέρη των αμορτισέρ μπορούν να ελεγχθούν, ώστε να εξεταστεί αν λειτουργούν όπως πρέπει. Ο τεχνικός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει την εξέταση των εξής:

  • Δακτύλιοι (οι χαλασμένοι ή σπασμένοι δακτύλιοι δεν έχουν κάποια χρησιμότητα, ενώ παράλληλα προκαλούν θόρυβο).
  • Τσιμούχα (μπορεί να ελεγχθεί η φθορά της, ενώ η διαρροή των αμορτισέρ μπορεί να εντοπιστεί εύκολα με λάδι στο σώμα ή στα γύρω εξαρτήματα).
  • Ελαστικά (παρατηρήστε αν η φθορά τους είναι ομοιόμορφη ή ανομοιόμορφη).
  • Έλεγξε το σώμα που είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση κραδασμών για τυχόν βαθουλώματα ή κάποιου άλλου είδους ζημιά.

Ο τακτικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης προβλημάτων στα αμορτισέρ του αυτοκινήτου σου.

4. Test Drive 

Αν έχει πέσει στην αντίληψή σου ότι τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου σου μπορεί να είναι ελαττωματικά, μπορείς να το οδηγήσεις και, αφού φτάσεις σε μια ασφαλή ταχύτητα, να φρενάρεις ξαφνικά (πάντα σε ελεγχόμενο περιβάλλον χωρίς κίνηση). 

Σε περίπτωση που κατά το φρενάρισμα το μπροστινό μέρος γέρνει έντονα προς τα μπροστά, τότε σημαίνει βρίσκονται σε κακή κατάσταση. 

4 Συμβουλές συντήρησης αμορτισέρ για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Η σωστή συντήρηση των εξαρτημάτων ενός αυτοκινήτου μπορεί να τους δώσει μεγάλη διάρκεια ζωής. Φυσικά τα αμορτισέρ δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και διατήρησε την καλή κατάσταση τους όσο περισσότερο γίνεται: 

1. Όχι στην απότομη οδήγηση

Τα αμορτισέρ συντελούν στην εξομάλυνση της υπερβολικής αναπήδησης του πλαισίου και του ελατηρίου. Η διαρκής όμως λειτουργία τους επιταχύνει και την φθορά τους. 

Η σκληρή και απότομη οδήγηση ευθύνεται για πολλά από τα συμπτώματα χαλασμένων αμορτισέρ.

2. Τακτικός έλεγχος αμορτισέρ

Κάνε τακτικούς ελέγχους, ώστε να αντιληφθείς έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα, πριν να είναι αργά για την επίλυσή του. 

3. Δώστε βάση στα συμπτώματα πριν να είναι αργά

Διαρροές, βαθουλώματα και άλλα συμπτώματα δεν πρέπει να παραβλέπονται, καθώς υπάρχουν ορισμένα προβλήματα των αμορτισέρ που μπορούν να διορθωθούν χωρίς την εξ ολοκλήρου αντικατάστασή τους. 

4. Αγόρασε αμορτισέρ βάσει προδιαγραφών κατασκευαστή

Φρόντισε να είναι συμβατά με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Προτίμησε γνήσια ανταλλακτικά αυτοκινήτου. Ακόμη κι αν πολλές φορές η τιμή τους είναι ακριβότερη, μακροπρόθεσμα το κόστος τους είναι χαμηλότερο. 

Σχολιάστε

Κάλεσε σήμερα για να προγραμματίσεις το ραντεβού σου.